NK Mountainbike XCO

Tekst

NK Mountainbike XCO in Sittard

Het NK-parcours, ontwikkeld in samenwerking met voormalig Olympisch mountainbike kampioen Bart Brentjens, had de afgelopen maanden een enorme upgrade gekregen. Het technische parcours van 4,1 km is, naast de reeds aangelegde rockgardens, uitdagende drops en een uphill rockgarden, uitgebreid met een Rock&Roll, een Wall Ride en een Flow trail. Een mooie uitdaging dus voor onze renners.

Op zaterdag was het de beurt aan onze 4 nieuwelingen, die vrijdag al hadden verkend. Toen was het parcours nat en glad maar gelukkig was het zaterdag weer behoorlijk opgedroogd.

Joris mocht vanaf de 2e startrij vertrekken. Helaas kwam hij slecht weg en werd in gesloten en zakte zo af naar het midden van het peloton. De eerste ronde ging hierdoor slecht. “Ik kwam eerst niet goed in mijn ritme”, aldus Joris. “Daarna kwam ik er wel goed in en heb ik nog veel mensen kunnen inhalen. Ik ben uiteindelijk 12e geworden”.

Tibbe had net in de week voor het NK een nieuwe fiets gekregen omdat zijn oude frame tijdens de training was gebroken. Zijn start ging goed, hij kwam in de eerste ronde door op de 7de plek. Door zijn nieuwe fiets kreeg hij helaas last zijn rug en moest hij zijn snelheid iets aanpassen. Het werd een 13e plaats voor Tibbe waar hij tevreden mee was.

Job werd net als Joris ingesloten na de start waardoor hij niet verder naar voren kon komen.

Gelukkig ging dit de 2e en 3e ronde beter en ook in de laatste ronde kon hij nog drie renners inhalen. Een 20e plaats was zijn resultaat.

Koen zijn start ging goed totdat hij in een afdaling bij een inhaalmanoeuvre over de kop ging. Hij kon pas na de laatste renner weer op het parcours aansluiten, waardoor hij een enorme achterstand had gekregen. Hij reed toen op de voorlaatste plaats (64e). Renner voor renner kon hij weer inhalen en hij is als 30e gefinisht. Koen: “Jammer van de val maar heb wel lekker gefietst”.

Op zondag was het eerst de beurt aan Pim bij de junioren. Pim: “Ik stond met de start een beetje achteraan opgesteld, omdat ik de wedstrijd eerder in Sittard niet had gereden. Met een goede start ging ik weg en ging als 10de ongeveer het bos in. Ik reed gelijk vanaf het begin hard door om zo mogelijk verder naar voren te komen. Ik zat na een tijdje met 2 andere jongens in een groepje. Zij reden op hard tempo door. Er kwam een groep van 3 man ons achterop en dat wilde ik proberen te voorkomen. Dus trok behoorlijk door waardoor ik alleen kwam te rijden. Ik heb deze positie mooi kunnen behouden en ben gefinisht als 7de. Ik ben hier super tevreden mee”.

Daarna was het de beurt aan onze dames. Zij gingen allen tegelijk van start. Belofte-dame Ilse Lutke die in haar vakantie in Italië ernstig ten val was gekomen, wilde toch bij het NK van start gaan. Dit bleek geen verstandige keuze na 1,5 ronde moest zij helaas voortijdig uitstappen.

Bij junioren-dames stonden Sofie en Iris aan de start. Sofie: “Na een moeilijk seizoen heb ik toch besloten om het NK mountainbike te rijden, mijn voorbereiding was niet super goed maar ik heb dit weekend er toch wat van proberen te maken. Op vrijdag & zaterdag heb ik het parcours goed verkend en reed bijna alle A-lijnen zonder dat er iets fout ging. Op de dag van de wedstrijd zelf was ik erg gespannen maar toch gestart. Ik had het enorm zwaar, zowel fysiek als mentaal. Uiteindelijk besloten om in de laatste ronde de wedstrijd te verlaten omdat het gewoon niet meer ging. Achteraf ben ik tevreden over de technische gedeeltes, omdat ondanks de vermoeidheid deze best wel goed gingen. Niet tevreden over de wedstrijd, maar los daarvan was het een gezellig weekend”!

Iris: “Afgelopen zondag had ik het NK mountainbike. Ik had er erg naar uitgekeken. Tijdens het verkennen zaterdag was ik hard ten val gekomen en had ik erg veel last van me knie. Gelukkig kon ik de volgende dag gewoon starten. Na een redelijk goede start lag ik 5e. Later in de wedstrijd ben ik opgeschoven naar een 3e plek. In de laatste 2 ronden had ik nog 2 keer de ketting eraf waardoor de nummer 4 nog erg dichtbij kwam. Uiteindelijk heel erg tevreden met een derde plaats”!!

Het was het een erg gezellig weekend. Met als kers op de taart natuurlijk de mooie medaille van Iris. Ouders en begeleiding bedankt voor het mogelijk maken van dit weekend.